دکتر زیبا لوک زاده اظهارنمود: پزشکان در معرض خطرات شغلی متعددی می باشند که از میان آنها عوامل عفونی منتقله از طریق خون اهمیت اساسی دارد.
وی ادامه داد: زمانی پزشکان از ابتلا به عفونت های واگیر دار مانند وبا، تب زرد و فلج اطفال می ترسیدند ولی در حال حاضر کمتر از این جهت احساس خطر می کنند و بیشتر عفونت هایی چون هپاتیت B و C و HIV مورد اهمیت هستند.
این متخصص طب کار افزود: با این وجود خطرات شغلی پزشکان محدود به عفونت های مختلف نمی شود، استرس ها نیز از عوامل خطر شغلی آنان محسوب می گردد که برخی از علل آن می تواند کار زیاد، نبودن امکانات درمانی کافی و مراقبت از بیماران بدحال باشد.
لوک زاده با اشاره به اینکه واکنش پوستی نیز از موارد مشکل ساز می باشد که علت آن تماس با مواد ضد عفونی کننده، دستکش لاتکس می باشد تصریح کرد: اختلال خواب بویژه در پزشکان شیفت در گردش از مشکلات شناخته شده برای آنان است.
وی در ادامه گفت: برخورد تهاجمی و بی احترامی از طرف برخی از بیماران و اطرافیان آنها از مواردی است که باعث می شود پزشکان امنیت شغلی نداشته باشند.
عضوهیات علمی دانشگاه علوم پزشکی یزد خاطرنشان ساخت: عوامل خطرسازي اختلالات اسکلتی عضلانی نظير وضعيتها و حالتهاي استاتيک طولانيمدت، انجام حرکات تکراري، قرار گرفتن در يک وضعيت نامناسب به مدت طولاني، استرس رواني از جمله عواملي هستند که ميتوانند منجر به درد عضلاني-اسکلتي در یک پزشک شوند.
وی عنوان داشت: در مجموع این عوامل در دراز مدت باعث به خطر افتادن سلامت جسمی و روانی پزشکان می شود و در حالیکه خود مشغول درمان بیماران می باشند خیلی از موارد از سلامتی خود غافل می شوند.
عضوهیات علمی دانشگاه علوم پزشکی یزد متذکرشد: در مطالعه ای که در زمینه بررسی خطرات شغلی کارکنان بیمارستان آموزشی- درمانی شهید صدوقی یزد در سال 1384 انجام شد شایع ترین مشکل پزشکان استرس وابسته به شغل بود و شیوع آن در پزشکان 7/75% بود و علت این همه استرس احتمالا زیادی ساعات کار و شلوغی این بیمارستان می باشد که به عنوان بیمارستان مرجع و بزرگترین بیمارستان آموزشی درمانی استان یزد شناخته شده است .
دکتر لوک زاده افزود: در این بررسی 7/18% پزشکان به نوعی با بیماران مبتلا به HIV در تماس بودند، 9/45% پزشکان حداقل یکبار با سرسوزن آلوده، مجروح شده بودند سایر مشکلات شغلی پزشکان در این مطالعه پاشیدن خون به پوست و مخاط، تهاجم از طرف بیماران، واکنش پوستی و اختلال خواب عنوان شده بود.
وی گفتـ: انتقال عفونت در هر محیطی به خصوص در مطب ها و بیمارستان ها اتفاق می افتد ولی آشنایی با عوامل عفونی و راه های انتقال و روش های پیشگیری از آنها می توان از ابتلا به آنها جلوگیری نمود.
این متخصص طب کار یادآورشد: برخی از عوامل عفونی مانند هپاتیت B واکسن دارند و قبل از شروع به کار می توان واکسن آن را تزریق نمود یا پس از تماس می توان واکسن و ایمنوگلوبولین اختصاصی آن را تزریق نمود.
وی در ادامه افزود: در مقابل پس از تماس با برخی از عوامل عفونی می توان از داروها استفاده نمود مانند HIV که می توان داروهایی مثل زایدوویدین را تجویز نمود. اقدامات ساده ای مانند پوشیدن دستکش یا شستن مرتب دست ها و یا زدن ماسک و عینک محافظ باعث جلوگیری از ابتلا به بسیاری از عوامل عفونی می شود.
عضوهیات علمی دانشگاه علوم پزشکی یزد در پایان اظهارداشت:این نکته را باید همیشه در نظر داشت که پیشگیری همیشه راحت تر از درمان است حتی برای پزشکان.
- نویسنده : یزد فردا
- منبع خبر : خبرگزاری فردا
یکشنبه 12,ژانویه,2025